Wat is een 3d printer?

llowlab - 3d printerWe horen steeds meer over de 3d printer, maar wat is het nu eigenlijk en hoe werkt deze nu precies? Graag vertellen wij je daar hier iets meer over. Bij een gewone printer wordt er op papier met inkt een afbeelding of een tekst afgedrukt. Het is mogelijk om dit in zwart-wit, grijstinten of kleur te doen, maar daar houden de mogelijkheden ook wel mee op. Het geheel blijft plat, niet meer dan een simpel vel papier, hoe mooi het geen wat afgedrukt is ook kan zijn. Bij een 3d printer wordt er niet plat gewerkt, maar wordt er juist een vorm gecreƫerd die 3-dimensionaal is. Laagje voor laagje wordt het te vormen object opgebouwd en dit gebeurt allemaal aan de hand van een digitale tekening. In feite is het dus iets heel anders dan printen, het is eigenlijk meer een speciale vorm van beeldhouwen. De enige overeenkomst die een 3d printer heeft met een gewone, is dat ze allebei iets maken aan de hand van een beeld of tekst die in de computer staat en dat ze ook aangestuurd worden door de computer. Voor de rest zijn er dus eigenlijk weinig overeenkomsten tussen de beide apparaten.

Hoe werkt een 3d printer?

Om iets te kunnen maken met een 3d printer, moet je er eerst voor zorgen dat je een digitale bouwtekening maakt op je computer. Dit ontwerp moet meteen al driedimensionaal zijn, zodat het computerprogramma hier straks mee uit de voeten kan. Heb je dit eenmaal gemaakt, dan kan de printer zijn werk gaan doen. De belangrijkste onderdelen die bij dit proces komen kijken zijn:

  • de printkop
  • de motor
  • het printplatform

De motor stuurt natuurlijk het geheel aan en zorgt ervoor dat de printkop zich steeds op de juiste plaats bevindt. De printkop zorgt ervoor dat de substantie waar mee gewerkt wordt gesmolten wordt en op de juiste plaats gespoten wordt. Dit spuiten gebeurt op het printplatform van de 3d printer, waar je uiteindelijk het object weer af kunt halen. Laagje voor laagje gaat het apparaat aan de slag, er komt steeds weer een flinterdunne laag bij totdat uiteindelijk het hele ontwerp uitgeprint is. In theorie kan men alles maken met een 3d printer, maar in de praktijk is dat nog niet mogelijk. Dat neemt niet weg dat het toch een erg nuttig apparaat is en dat er in de toekomst zeker nog veel meer mogelijkheden bij zullen komen dan er nu al zijn.

Llowlab voor alle informatie over 3d printers

Ben jij nieuwsgierig naar hoe het werken met een 3d printer nu heel precies in zijn werk gaat? Wil je meer details over het proces of zou je juist graag informatie willen over welke printers er momenteel op dit gebied te krijgen zijn en wat dan de beste keus is? Dan ben je bij Llowlab aan het juiste adres. Op hun site vind je ontzettend veel informatie over deze technieken en over de 3d printer zelf. Zo kun je er bijvoorbeeld lezen dat je zelf tekeningen kunt maken die je kunt laten printen, maar dat je ook met behulp van een 3d scanner een bepaald object in kunt scannen en vervolgens na kunt laten maken door het printapparaat. Ook bieden zij veel informatie over welke printers en scanners volgens hen de beste keus zijn. Deze elektronica wordt namelijk steeds goedkoper en dus is het ook voor particulieren mogelijk om ze aan te schaffen. Wat je ook wilt weten op het gebied van de 3d printer, bij Llowlab kun je altijd de informatie vinden waar je naar op zoek bent.