Over ons

Achtergrond

Het verhaal van de Friese zonnebootrace begint in de zomer van 2004, toen Bouwe de Boer als medewerker energiebeleid van de provincie Fryslân had bedacht dat wat in Australië met de World Solar Challenge op de weg gebeurde, in Fryslân ook op het water zou moeten kunnen.

Vervolgens heeft hij Andries van Weperen, organisator van bijzondere evenementen bij Noordplan, gevraagd een plan te ontwikkelen. Deze heeft op zijn beurt contact gezocht met prof. Wubbo Ockels van de TU Delft en zo is in september 2004 door Noordplan en de TU Delft een eerste uitvoeringsplan gepresenteerd op een druk bezochte workshop in het provinciehuis.

Bij die gelegenheid is het enthousiast ontvangen idee verder opgeschaald tot het niveau van een volwaardige Elfstedentocht, waarna het provinciaal bestuur geld beschikbaar stelde voor het opstellen van een uitvoeringsplan. De Stichting Sinneboatrace Fryslân is opgericht en Nuon werd de eerste hoofdsponsor. In mei 2005 is de Notice of Race voor de eerste editie van Frisian Solar Challenge bij de Waterpoort in Sneek gepresenteerd.

In 2006 vond de Frisian Nuon Solar Challenge plaats met 24 deelnemende teams. Vier teams finishten toen uiteindelijk binnen de 24 uur vaartijd. In 2008, bij de tweede editie met 39 boten in de wedstrijd, was de organisatie en de kwaliteit van de deelnemende boten verbeterd, zodat 24 teams erin slaagden om te finishen binnen de 24 uur vaartijd. In 2010 werd een nieuwe hoofdsponsor aangetrokken en veranderde de naam van de race in DONG Energy Frisian Solar Challenge. Deze race had 43 deelnemers en hoewel het parcours zwaarder was gemaakt door etappes te verlengen, werd er aanzienlijk sneller gevaren. De ontwikkelingen staan zeker niet stil en de verwachting is dat er in 2012 meer boten deelnemen en nog sneller gevaren gaat worden.

De DONG Energy Solar Challenge, onofficieel de World Cup for Solar Powered Boats, of ook wel de FORMULE 1 voor het elektrisch varen, leidt tot veel technische innovaties en economische spin-off. Naar aanleiding van de eerste editie verleende minister van Economische Zaken Van der Hoeven de organisatie de prijs “Innovatieve Teamspeler Energietransitie 2007”. De “European Solar Prize 2008” werd naar aanleiding van de tweede editie in Berlijn uitgereikt door Hermann Scheer, MdB en president van Eurosolar.

De verdere ontwikkeling van het evenement is mogelijk gemaakt door de inzet van velen: vrijwilligers, medewerkers, subsidiënten en sponsoren, waarbij The Sun Factory en Sharp als leveranciers van panelen voor de Challenge-klasses en DONG Energy als nieuwe naamsponsor de grootste bijdragen leveren.