Goede financiële planning in drie stappen

Wanneer je hard aan het werk bent, sta je vaak niet stil bij je nalatenschap. Toch is het slim om al voor je pensioen na te denken over de manier waarop je jouw vermogen wilt verdelen. Hiermee voorkom je dat je onevenredig veel belasting betaalt, of dat je erfgenamen met onnodig hoge kosten opzadelt. In een vroeg stadium kun je namelijk nog veel invloed uitoefenen op de verdeling van je bezittingen, terwijl dat later steeds lastiger wordt. Alles begint met een financiële planning. Daarin leg je vast hoe je de zaakjes geregeld wilt hebben en houd je het overzicht. Een goede financiële planning zet je op in drie stappen:

  • Bestudeer de materie
  • Denk na over een schenking
  • Stel een eigen plan op

Om iets zinnigs te kunnen zeggen over je financiële planning moet je eerst de materie induiken. Oftewel, uitzoeken hoeveel geld je over een aantal jaar verwacht te hebben, wat je daarmee wilt doen en hoeveel belasting je daarover moet betalen. Neem als voorbeeld de erfenis. Wanneer je een zoon of dochter geld wilt nalaten, moet je daar erfbelasting over betalen. Dit komt neer op 18% van het totaalbedrag. Een eerste bedrag is vrijgesteld, daarna betaal je over de resterende waarde belasting. Bij een grote erfenis kan dit al snel gaan om duizenden euro’s! Het is daarom belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over je persoonlijke situatie en wat je precies wilt nalaten. Het kan lonen om het geld zo te verdelen dat er minimale belasting betaald hoeft te worden. Ook is het verstandig om de belasting alvast mee te nemen in je begroting. Denk je erover om een woning cadeau te doen, zorg dan dat je voldoende geld meestuurt om de belasting te kunnen betalen.

Financiële planning: denk na over een schenking

Stap twee: denk na over een schenking. Het is namelijk prima mogelijk om je naasten jaarlijks een leuk bedrag over te maken, zonder dat zij daar belasting over moeten afdragen. Op deze manier kun je de erfenis zo uitspreiden, dat de belasting op termijn steeds verder afneemt. Dit is één van de redenen om vroeg te beginnen met een financiële planning: in het meest gunstige geval betaal je helemaal niets meer. Stel je voor, je wilt je broer of zus 40000 euro nalaten. De eerste 2147 euro is vrijgesteld, maar over de rest wordt 30% belasting geheven. Dat komt neer op ongeveer 12000 euro! Wat je ook kunt doen is de 40.000 opsplitsen in porties van 2000 euro, gedurende twintig jaar. Op die manier blijft uiteindelijk nog een klein restbedrag over, waar je vervolgens geen of nauwelijks belasting over betaalt. Met een goede financiële planning haal je zo het meeste uit je eigen vermogen. Wanneer je wacht met de verdeling, raak je uiteindelijk veel kwijt. Kies dus goed waar het geld terecht moet komen en bepaal aan de hand daarvan je vervolgstappen. Zet je financiële planning vervolgens op papier. Zo weet iedereen wat je van plan bent!

Schakel professionele hulp in

Al met al is het dus van belang dat je op tijd uitzoekt hoe je jouw vermogen het beste kunt overdragen. Daarvoor is het belangrijk dat je een idee hebt van de maandelijkse inkomsten en uitgaven, zodat je weet wat je aan het eind te besteden hebt. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een financiële planning? De Bie & Oort Financiële Raadgevers  staan voor je klaar. Op hun site, debieenoort.nl, lees je meer over het regelen van je financiën en kun je meteen in contact komen.