Verbouwen, pleisterwerk en al ons drama

Soms is het belangrijk dat je ervaringen deelt met andere mensen. Om ervoor te zorgen dat andere mensen niet de fouten maken die jij gemaakt hebt, om meer informatie te geven en uiteraard ook een beetje ter vermaak. Toen wij een boerderijtje kochten in de buurt van grens met Zeeland, konden we ons geluk niet op. Een ruim vastgoedobject met veel grond. We wisten dat er aardig wat werk verzet moest worden, vooral op het gebied van isolatie en een nieuw dak. Maar aangezien Robert net met pensioen was en handig is, zou hij aan de slag gaan met de isolatie, het pleisterwerk, de nieuwe vloeren en de opties bekijken rond het dak. Binnen een week tijd zaten we met onze handen in het haar. Het bleek namelijk dat onder de vloer verrotte vloerbalken zaten en dat de muren bijzonder slecht opgetrokken waren. Stroomkabels die over de rachels liepen, gipsplaten die voorzien waren van pleisterwerk omdat de platen beschadigd waren en de meeste regels waren zo scheef gemonteerd dat er overal hardboard gebruikt moest worden om een rechte lijn te maken. Dan kun je nog zo handig zijn, maar een project waarbij je geen basis hebt, is een project waarbij je eigenlijk geen enkel beginpunt hebt.

Hulp met het opbouwen en het pleisterwerk

We waren niet van plan om hulp in te roepen, behalve bij het opnieuw opzetten van het dak. Maar de klus bleek gewoon te groot voor ons. Daarom schakelden we tóch mensen in en bekostigden dit door een extra lening te nemen bij de bank. We hebben geen spijt, want de mensen die voor ons aan de slag gingen, hebben het beter gedaan dan we zelf konden doen. De timmermannen zeiden direct dat het opnieuw optrekken van dezelfde muren niet verstandig was en maakten een tekening met alle niet-dragende muren die direct verwijderd konden worden. Zij hebben het regelwerk opgezet, wij hebben uiteindelijk zelf de muren opgezet om geld te besparen. Daarna kwam het pleisterwerk, maar ook hier hebben we ons op verkeken. Toen we zagen hoeveel pleisterwerk er gedaan moest worden – en Robert begon al flink last te krijgen van zijn lichaam – hebben we contact gelegd met Tony van den Berg Stukadoor (stukadoortony.nl kregen we van vrienden door die hem aan het werk hadden op dat moment). Hij kwam langs, maakte een situatieschets en gaf een prijs af die we niet konden weigeren. Binnen de kortste keren was al het pleisterwerk geregeld en konden we aan de slag met de afwerking om het huis echt eigen te maken.

De moraal van dit verhaal

Nu we terug kunnen kijken op een achteraf geslaagd project, kunnen we gemakkelijk zeggen dat het allemaal goed gekomen is. Maar op het moment dat we in de puinzooi zaten, hebben we meerdere malen gevraagd of dit nou echt mogelijk was. Daarom raden we iedereen aan om een bouwtechnische keuring te laten doen voordat je een huis koopt waar al langere tijd niets aan gedaan is. Een bouwtechnische keuring had de meeste van de problemen aan kunnen zien komen, waardoor we minder geld geboden zouden hebben zodat we direct geld hadden gehad voor het inhuren van timmermannen en iemand voor het pleisterwerk. Veel mensen hebben ons gezegd dat we in feite een gok genomen hebben door op deze manier een huis te kopen. Veel mensen hebben gezegd dat we het verkeerd aangepakt hebben en het pleisterwerk zelf hadden kunnen doen. Maar nu we terugkijken op de ontwikkelingen en het uiteindelijke resultaat, kunnen we niet anders dan tevreden zijn.