Meer aandacht voor courtage is hard nodig

Als ontwikkelaars van websites hebben we de laatste tijd veel werk gehad aan mensen die platforms opzetten rond de verkoop van huizen. Dat kan ook niet anders. Er zijn namelijk duizenden makelaars die actief zijn in Nederland en dat zorgt ervoor dat de concurrentie steeds verder oploopt. Maar naar onze mening maakt de gemiddelde consument hier nog veel te weinig gebruik van. Uiteraard worden de diensten van makelaars af en toe vergeleken, maar de kosten voor de verkoop van een huis waaronder de courtage wordt vaak niet meegenomen. Het lijkt belangrijker om te kijken naar welke makelaar een bepaald huis verkocht heeft van vrienden of familie. Is dat echt de manier waarop we huizen verkopen? Nee, zo werkt het niet. Het is veel beter om eerst te kijken naar de kosten. De courtage is daarbij een van de meest giftige elementen. Makelaars bepalen namelijk volledig zelf wat de kosten zijn en welke courtage zij willen hanteren. Daarnaast zijn er nog steeds makelaars die opstartkosten rekenen en die bepalingen opnemen in het contract die negatief uit kunnen vallen. Is dat een reden om direct de makelaar te laten vallen? Geenszins, het is een manier om het aanbod te vergelijken om zo te kijken welke makelaar de beste diensten aanbiedt tegen de beste prijs.

Courtage en andere kosten vergelijken

Door de jaren heen hebben we gezien dat makelaars allemaal een eigen verdienmodel hebben. We hebben ook gezien dat de manieren waarop het geld verdiend wordt sterk verschilt per aanbieder. Waar de ene makelaar hoge vaste kosten heeft met een lage courtage heeft een andere makelaar geen vaste kosten een hoge courtage. Vaak gaat het om een verschil van een procent of meer. Dat lijkt niet veel, maar wanneer een huis verkocht wordt voor € 500.000, dan is een procent ineens een enorm bedrag. Daarom raden we aan om altijd de netto-kosten te berekenen van het inschakelen van een makelaar. Dus niet alleen de courtage of de vaste lasten, maar het complete plaatje aan de hand van het bedrag dat voor het huis gevraagd wordt. Wanneer hier hulp bij nodig is, dan is makelaarkosten.nl een goed begin. Makelaarskosten is een platform dat ontwikkeld is om de consument te helpen om de kosten voor de verkoop van een huis te drukken. Besef echter wel dat het niet alleen gaat om de laagste kosten of de hoogste prijs: is er haast bij de verkoop van een huis, houd dan ook hier rekening mee bij het kiezen van een makelaar.

Een huis verkopen, een hele stap?

Veel mensen kijken op tegen het verkoopproces van hun huis. Begrijpelijk, het is immers geen kleine stap, maar met de hulp van de juiste makelaar valt het proces sterk mee.

  • De rompslomp,
  • de rondleidingen
  • het opstellen van een plan

Het kan allemaal geregeld worden op een professionele manier. We raden dit sterk aan met een goede reden: het verkopen van een huis dat decennia thuis geweest is, is vooral een emotioneel proces. Die emoties zijn niet handig wanneer je bezig bent met het verkopen van een huis. Ze zorgen ervoor dat de verkoop stroef verloopt en het lastig kan worden. Door het verkooptraject te ondersteunen met de juiste makelaar met de juiste courtage en kosten wordt het makkelijker om op een goede en snelle manier het huis te verkopen. En besef goed dat een nieuw huis altijd weer spannend, nieuw en uitdagend is. Dat is reden genoeg om vooruit te blijven kijken – eventueel samen met een aankoopmakelaar die hier weer bij kan helpen.